De uitnodiging

Oriah Mountain Dreamer.


In november 2017 hebben we een Council Facilitator workshop gevolgd vanuit de Zen Peacemakers Lage Landen. Dit vond plaats in Arnhem waar we te gast waren bij de Sangha Zen Spirit onder leiding van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker . Council Facilitator? Wat is dat nu weer zie ik je zo denken.
Als Council Facilitator leid je een Councel Circle ook wel een luisterkring genoemd.

De luisterkring zoals bij mij bekend vind zijn oorsprong bij Bernie Tetsugen Glassman oprichter van de Zen Peacemakers orde. Dit is een orde die uitgaat van geëngageerd Boeddhisme uitgaande van drie intenties:

 • Niet weten (not-knowing)
 • Erkennen wat is (bearing witness)
 • actie voorkomend uit bovenstaande (action)

In simpele taal…de daad bij het woord voegen. De luistercirkel is gebaseerd op de groepsraad van de Native Americans. De Council Cirkel is een manier om verbinding te creëren en mensen bij elkaar te brengen.

Een luistercirkel of “Groepsraad” is de beoefening van open expressie vanuit het hart, en van aandachtig en empathisch luisteren. Het doorgeven van het spreekobject (talking stick/piece), met de intentie om werkelijk vanuit authenticiteit te spreken en aandachtig te luisteren, inspireert ons om diepgaander te communiceren, om ons op een dieper niveau in te leven en om conflicten tot oplossing te brengen. De luisterkring verdiept ons vertrouwen en kan ons helpen om onze kernwaarden te verhelderen, onze gezamenlijk visie te ontwikkelen en onze gemeenschap op en uit te bouwen.

Principes die ons leiden in de luisterkring
 • Zit in een cirkel.
 • Gebruik een “spreekobject” zodat de spreker bekend en herkenbaar is.
 • Luister diepgaand en hoor “tussen de regels door” wat wordt gezegd en wat niet wordt gezegd.
 • Onderbreek de spreker niet (spreek niet door de cirkel heen); respecteer de spreker.
 • Spreek oprecht en vanuit je hart.
 • Spreek spaarzaam; wees je bewust van het verstrijken van de tijd en de omvang van de groep.
 • Spreek vanuit spontaniteit; ga niet voorbereiden.
 • Hecht meer waarde aan onderzoeken dan aan promoten, meer aan nieuwsgierigheid dan aan meningen, meer aan begrip dan aan zelfrechtvaardiging, meer aan gemeenschap dan aan eigenbelang en meer aan waarachtigheid dan aan gelijk hebben.
 • Wat in de luisterkring besproken wordt, blijft in de luisterkring, dit zorgt voor vertrouwen.

Er wordt van de luisterkring weleens gezegd dat het een veilige plaats is om onveilige dingen te doen.

Deze luistercirkel wordt altijd geleid door een Council Facilitator en daar was dus deze workshop voor bedoeld. Zodat we zouden leren hoe dit in een veilige vertrouwde omgeving te leiden.

Irène opende dit weekend met een zeer mooi gedicht genaamd The Invitation van Oriah Mountain Dreamer.

Nu is het zo dat het hardnekkige verhaal gaat dat Oriah Mountain Dreamer een Indiaanse stamoudste is maar niet is minder waar! Oriah Mountain Dreamer is een Canadese schrijfster uit Ontario. Maar dat doet niks af aan de indruk die het gedicht op mij maakte. Ook deze ga ik met jullie delen in het Engels en zal in een later stadium ook de Nederlandse versie plaatsen


The Invitation

It doesn’t interest me what you do for a living. I want to know what you ache for and if you dare to dream of meeting your heart’s longing.

It doesn’t interest me how old you are. I want to know if you will risk looking like a fool for love, for your dream, for the adventure of being alive.

It doesn’t interest me what planets are squaring your moon. I want to know if you have touched the centre of your own sorrow, if you have been opened by life’s betrayals or have become shrivelled and closed from fear of further pain.

I want to know if you can sit with pain, mine or your own, without moving to hide it, or fade it, or fix it.

I want to know if you can be with joy, mine or your own; if you can dance with wildness and let ecstasy fill you to the tips of your fingers and toes without cautioning us to be careful, be realistic, remember the limitations of being human.

It doesn’t interest me if the story you are telling me is true. I want to know if you can disappoint another to be true to yourself. If you can bear the accusation of betrayal and not betray your own soul. If you can be faithless and therefor trustworthy.

I want to know if you can see Beauty even when it is not pretty every day. And if you can source your own life from its presence.

I want to know if you can live with failure, yours and mine, and still stand at the edge of the lake and shout to the silver of the full moon, ‘Yes’.

It doesn’t interest me to know where you live or how much money you have. I want to know if you can get up after the night of grief and despair, weary and bruised to the bone and do what needs to be done to feed the children.

It doesn’t interest me who you know or how you came to be here. I want to know if you will stand in the centre of the fire with me and not shrink back.

It doesn’t interest me where or what or with whom you have studied. I want to know what sustains you from the inside when all else falls away.

I want to know if you can be alone with yourself and if you truly like the company you keep in the empty moments.
Oriah Mountain Dreamer

Yvette Peters
Yvette Peters

Door naar de mens als een eenheid van lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch functioneren te kijken in plaats van alleen maar naar de symptomen of de klacht kun je bij de (onderliggende) oorzaak uitkomen. De behandeling en het advies kan daardoor op de uniek mens afgestemd worden.

Dit alles valt of staat natuurlijk wel met het nemen van de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid. Mijn rol als therapeut is die van adviseur en begeleider in plaats van monteur.
Voor meer informatie bezoek www.monki-voetreflex.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *