Loslaten wat is dat nu?

Loslaten een veel gebruikt woord maar wat is dat nu?

Loslaten een veelgebruikte term voor van alles en nog wat, maar wat houdt dat nu precies in dat “loslaten”? Ik weet inmiddels wel heel goed wat vasthoudend zijn met je doet maar hoe je moet loslaten blijft een dingetje. Dit is voor mij al jaren een zoektocht ook toen ik nog niet wist dat dit wel eens de sleutel kon zijn tot een makkelijker leven.

Jaren geleden ben ik een aantal keer naar een vrouwennetwerk bijeenkomst van Talk&Taste geweest. Een van die bijeenkomsten was in een zeer sfeervolle boekhandel, de plaats ben ik helaas vergeten. Een van de gastsprekers was Noël de Rooij, eigenaar van “Noël coacht. Buiten haar inspirerende peptalk las ze een gedicht voor wat veel indruk op mij maakte. Aan het einde van haar presentatie deelde ze een kaart met enveloppe uit met de vraag om een boodschap aan jezelf te schrijven. Zij zou deze kaart in de toekomst een keer op de post doen. Wat een origineel idee!  Bij ontvangst van de kaart een paar maanden later dacht ik “oh wat leuk” en heb hem vervolgens opgeborgen en er nooit meer aan gedacht.

loslaten Nelson Mandela Monki voetreflex

In juli 2018 ging ik samen met mijn man naar de zomer retraite van Zen Sangha Gent waar wij deel van uitmaken. De retraite vond plaats in het mooie Oberdürenbach in de Eifel en bestond uit een week stilte en een contemplatieve week rondom zen en schoonheid. Er werd op voorhand gevraagd om een gedicht en een voorwerp wat voor jou bijzonder is mee te nemen. Het gedicht moest in het Engels aangezien het een internationale retraite was.

Toeval of toch niet?

Poeh een gedicht….wat je zelf moet voorlezen en dan ook nog eens in het Engels, en het ergste is ook nog eens dat je meent dat het aan allerlei verwachtingen moet voldoen. Op een dag werd ik “getrokken” naar de open stellingkast in de slaapkamer. Ik heb in die kast verschillende dingen staan zoals foto’s, boeken, spulletjes van mij kinderen, parfumflesjes etc.

Er staat ook een vierkante doos met rits waar allerlei attributen in zitten rondom nagel en handverzorging.
Dit staat er al zeker 13 jaar en heel vaak gebruik ik dit niet. Ik een beetje erin rommelen om te zien wat ik nog allemaal  had en of het niet bedorven was. Zie ik op de bodem iets wits liggen en wat bleek? Het was de enveloppe met kaart die me ooit was toegestuurd door Noël. Wat stond daar in?

Ik wil graag loslaten. Leven zoals gedicht Nelson Mandela ‘Loslaten’

Dit was het gedicht wat Noël toendertijd had voorgedragen. Keuze over welk gedicht mee te nemen was dus snel gemaakt.De dingen komen vanzelf op je pad wanneer je eraan toe bent, de kunst is om het te laten voor wat het is zolang je er nog niet klaar voor bent. Ik wist toen ik de kaart schreef aan mezelf dat dit een belangrijk onderwerp maar het had nog jaren nodig voordat ik er echt aan toe was. En ook vanaf dat moment blijft het een lopend proces en kost het tijd en geduld met de nodige terugvallen maar zeker ook met vooruitgang! 

loslaten Nelson Mandela Monki voetreflex

Tot op de dag van vandaag blijft dit gedicht een “eyeopener” voor me en wil dit daarom met jullie delen. Voor sommige zal het een bekend gedicht zijn, voor andere zal het nieuw zijn. Ik hoop dat het een ieder kan brengen wat voor jou nodig is op dit moment. Ik heb het gedicht in het Engels laten staan aangezien ik de Nederlandse vertaling nog eens onder de loep wilde nemen. Ik krijg altijd een beetje de kriebels van het woord ‘loslaten’ . Door ‘To let go’ in het gedicht begreep ik beter wat loslaten betekende. Wanneer iemand een goed alternatief heeft voor het woord ‘loslaten’ hou ik me aanbevolen!


Letting Go
Letting go takes love

To let go doesn’t mean to stop caring,
it means I can’t do it for someone else.

To let go is not to cut myself off;
it is the realization that I can’t control another.

To let go is not to enable,
but to allow learning from natural consequences.

To let go is to admit powerlessness,
which means the outcome is not in my hands.

To let go is not to try to change or blame another,
I can only change myself.

To let go is not to care for,
but to care about.

To let go is not to fix,
but to be supportive.

To let go is not to judge,
but to allow another to be a human being.

To let go is not to be in the middle arranging outcomes,
but to allow others to effect their own outcomes.

To let go is not to be protective;
it is to permit another to face reality.

To let go is not to deny, but to accept.

To let go is not to nag, scold, or argue,
but to search out my own shortcomings and to correct them.

To let go is not to adjust everything to my desires,
but to take each day as it comes and to cherish the moment.

To let go is not to criticize and regulate anyone,
but to try to become what I dream I can be.

To let go is not to regret the past,
but to grow and live for the future.

To let go is to fear less and love more.
Nelson Mandela

Yvette Peters
Yvette Peters

Door naar de mens als een eenheid van lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch functioneren te kijken in plaats van alleen maar naar de symptomen of de klacht kun je bij de (onderliggende) oorzaak uitkomen. De behandeling en het advies kan daardoor op de uniek mens afgestemd worden.

Dit alles valt of staat natuurlijk wel met het nemen van de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid. Mijn rol als therapeut is die van adviseur en begeleider in plaats van monteur.
Voor meer informatie bezoek www.monki-voetreflex.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *